fredag 28 maj 2010

Pitepalt

Min morfar Anders föddes och växte upp i Norrfjärden strax utanför Piteå. Pitepalt var en av hans absoluta favoriträtter, och den mattraditionen togs med när han flyttade söderut.
Någon gång ibland träffas vi, min mormor, mina föräldrar, morbröder och ingifta mostrar för att tillaga Pitepalt enligt recept från min morfars mamma, Anna.

Först får man skala och riva potatis

lite salt efter behag.....

...och sedan vetemjöl tills det blir en lagom "grötig" konsistens




Nu börjar det kladdiga jobbet att göra paltarna. En klick smet plattas ut och så lägger man i rimmat fläsk och nyper ihop till en bulle.




Sedan är det dags för grytan. Varje palt läggs på en träslev och hålls i det kokande vattnet ett tag innan man släpper ner dem i grytan.

Efter en timma är denna norrländska delikatess färdig att avnjutas med lingonsylt, smör och ett glas mjölk.



Pappa och jag valde att steka vårt fläsk innan vi gjorde våra paltar, men jag måste nog tyvärr erkänna att jag inte är särskilt förtjust. Men för min mor smakar det barndom och minner om lyckliga stunder på sommarlov hos farmor Anna i Norrfjärden.





2 kommentarer:

Nina`s Lantliga med Pamp sa...

Hallå där,
vad kul att få ett steg för steg recept :)) Vet bara inte om jag ger mig på det. E inte heller så förtjust. Men jag vet hur populärt det e. Jag e halvnorska och du ska tro de har haft mycket knasigt för sig i matväg de med :)) Men vilken underbar dag, att ses allihop. Då e det ju det minst viktiga hur maten smakar igentligen. Ha en toppen vecka.
Kram, Nina

Anonym sa...

I min släkt har det varit kroppkakor då min farmor kom från Småland. Roligt att träffas och laga tillsammans! :)