fredag 31 oktober 2008

Halloween


Hösten och mörkret har oss i sina klor, och i dag är det Halloween. Min son har bombat mig med frågor om varför och hur man firar Halloween, varför man klär ut sig och till vad, varför barnen går runt på kvällen och knackar på dörrar och säger "Bus eller godis"? Oroligt undrar han också vad det blir för bus om vi inte öppnar och ger godis när de knackar? Som vanligt tar svaren snabbt slut och jag får kapitulera genom att säga; jag VET faktiskt inte.....

onsdag 29 oktober 2008

Nu är det (snart) jul igen.....

Affärerna är nu fyllda med atiraljer för stundande Halloween-firande, men även advents- och juldekorationer har börjat smyga sig fram. Jag som verkligen ÄLSKAR julen, går runt med tidrande ögon och ett leende från öra till öra, bland alla vackra saker. Jag brukar sällan köpa något, men i lördags blev jag väldigt förtjust i en ängel från Cult Design. Den är ett tillbehör till deras ljusbricka, som jag har. VILL HA!!!!!

tisdag 28 oktober 2008

Nostalgitripp bland leksaker

Till min stora glädje och förtjusning, har det visat sig finnas bortglömda "skatter" i mina föräldrars förråd! "Skatterna" är gamla leksaker som sparats sedan jag och min bror var små. En del saker har vi plockat fram till barnen, men det finns en hel del kvar i gömmorna, som jag inte har sett på många, många år.

Det är förvånande att både brorsan och jag varit så pass aktsamma om våra leksaker att de är i så pass gott skick som de är!? Ännu mer förvånande är att de flesta klassiska leksaker som jag lekte med som liten inte har ändrat sig särskilt mycket i mode och design på 30 år!

Här kommer några axplock:

Den här dockservisen har inte bara jag lekt med som barn, den har även min mamma haft när hon var en liten flicka på 50-talet!


Smurfarna har gjort "come back" idag, men den här kaffeservisen är sedan tidigt 80-tal.


Även dessa små stekpannor är från början av 80-talet, när orange var en modefärg

Dockan är 30 år gammal, och klänningen (som är lika gammal) har min mormor "Mimmi" sytt för hand.






måndag 27 oktober 2008

Sovrummet har fått lite "piff"

Det har tagit sin tid att få ordning i sovrummet sedan vi tapetserat om där, men nu kan jag i alla fall visa några bilder! Väggarna känns fortfarande lite tomma - har inte hittat vad jag vill ha ännu. Funderar på att beställa ett väggord till en av väggarna, jag är ju mycket för det här med ord...

Så här blev garderoberna (IKEA Birkeland)

Vägg och fondvägg. Det är på denna vägg vid fönstret som jag tänkt placera några väl valda och vackra ord...

Fondväggen i närbild (ECO tapet, kollektionen Y.T.A)


Romantisk lampa i taket



Underbar nalle, "Lill Angel", från Teddykompaniet, och en kudde med ett hjärta (så klart) pryder sängen


Ont i halsen :-(

Vaknade i morse och hade rejält ont i halsen. Jag hade verkligen inte tänkt spendera min sista vecka av föräldraledighet med att ligga sjuk i sängen, så jag
gav mig direkt på att försöka kurera detta innan det fått fäste. Hoppas innerligt att det kommer att hjälpa.

Delar här med mig av ett bra tips för onda halsar:

Koka upp 1 dl vatten och tillsätt 1 tsk salt.
Låt svalna lite, och gurgla sedan halsen ordentligt (svälj INTE ner).


Hjälper inte detta kan man ge sig på dunderkuren med äppelcidervinäger.

Koka upp 1 del vatten, och tillsätt sedan 1 del äppelcidervinäger (det är alltså en 50-procentig blandning). Gurgla halsen och svälj ner om det går. Den här kuren är vidrig, och det är nära att en del kommer tillbaka upp om man lyckats svälja lite, men jag har lyckats häva riktigt eländig halsont med den.
Ont ska med ont förgöras, säger alltid min mamma, och det ligger nå´t i det....

lördag 25 oktober 2008

Slips - stilig! snara?

Visst är det stiligt med en snygg slips till skjorta och kostym! Tillhör väl den där kategorin kvinnor som gillar män i uniform! Vet inte varför det gör mig lite knäsvag, men så är det....
Männen själva verkar se slipsen som en stor plåga som undviks i det längsta. En obekväm och opraktisk tygbit som bara hänger i vägen överallt. "Snaran" åker av fortast möjligt, och bäres bara i nödfall, t ex på bröllop och begravning.

Men det finns ju också de män som bär slips för att visa sin stil och personlighet. Den är mannens sätt/möjlighet att variera sitt utseende, eftersom de allt som oftast bär mörk kostym vid högtidligare tillfällen. Vi tjejer måste ju i princip jaga runt och hitta något nytt att ha på sig till varje enskilt evenemang! Åtminstone något måste vara nytt; byxor eller kjol, överdel, kavaj, skor eller smycke. Helst ska man ju också vara nyfriserad! Ni män har helt enkelt inte fattat hur lättvindigt ni egentligen har det! Kostymen kan vara 10 år gammal, men ingen lyfter ett ögonbryn. Bara slipsen hänger med i modet!

Så fram med snaran killar och bär den med högt huvud - den gör er till män!

måndag 20 oktober 2008

Tiden går

Sonen kom in till oss i natt och viskade uppgivet att han inte kunde sova, för hans klocka tickade så HÖGT. Vi får flytta den längre bort från sängen sa jag, men han hörde fortfarande hur tiden tickade iväg. Klockan flyttades till syrrans rum istället, och sonen kunde äntligen somna om.
Tänkte just då på hur stressande det verkligen kan vara att faktiskt HÖRA hur tiden flyr iväg, sekunder blir minuter och timmar. Dagar blir till veckor, månader och år. Vart tar livet vägen egentligen? Börjar få en släng av åldersnojja, och kom att tänka på Viktor Rydbergs berömda dikt "Tomten". Här kommer ett citat ur den:

Tyst är skogen och nejden all,
livet där ute är fruset,
blott från fjärran av forsens fall
höres helt sakta bruset.
Tomten lyssnar och, halvt i dröm,
tycker sig höra tidens ström,
undrar, varthän den skall fara?
Undrar, var källan må vara.

Vid första anblick är "Tomten" kanske en ganska banal dikt, men bakom orden finns hela tiden gåtan om livet och tiden. Vart kommer vi ifrån? Vart tar vi vägen när vår tid här på jorden är slut? Stora frågor som man ju inte riktigt kan få svar på. Nog tror jag att det finns någon slags himmel för själen att få ro i, men samtidigt tror jag att man kan få leva igen, och kanske att man redan har levt tidigare? Det finns många människor som kan berätta saker om personer och miljöer som de inte skulle kunna veta något om, om de själva inte varit med. Undrar om detta livet i så fall är präglat av det/de liv man eventuellt har levt förut? Kommer detta liv att ha betydelse för ett eventuellt nytt liv någon gång?


Vem vet svaret?

Mitt bästa recept på äppelpaj


Höst och äpplen hör ihop, liksom höst och äpplepaj.
Äpplepaj med vaniljsås är en av mina absoluta
favoriter på fika-fronten, och jag tänkte därför dela
med mig av mitt favvo-recept.

SMARRIG SMULPAJ
  1. Smörj en pajform
  2. Blanda: 1 dl vetemjöl + 1 dl havregryn + 1 dl strösocker
  3. Finfördela 100 g smör/margarin i mjölbladningen så att det blir en smulig massa
  4. Skala och kärna ur 5-6 ganska stora äpplen (helst svenska), som sedan skärs i klyftor och läggs i pajformen
  5. Strö över lite kanel och socker och rör lite bland äpplena så att även de understa äppelbitarna får lite krydda
  6. Häll smuldegen över äpplena och bred ut
  7. Sätt in pajen mitt i ugnen, och grädda i 225 grader tills pajen fått fin färg, det brukar ta ca 15-20 minuter
  8. Serveras ljummen med vanlijsås eller vaniljglass

Mmmmmm......

söndag 19 oktober 2008

Natusan Baby Wipes

Måste faktiskt slå ett slag för Natusans tvättservetter, Natusan Baby Wipes, som är till för att torka små barnrumpor! Känner just nu att dessa tvättservetter är helt oumbärliga i mitt hem. Och då menar jag inte bara till blöjbyten. Nej, här kommer en lista på vad de är helt fantastisk bra till:

  • Snabbpolera skor om man inte hinner polera med skokräm. Skorna blir rena och blänker!
  • Tar bort olja och tjära från händerna i ett nafs!
  • Löser fett och smuts som grott in t ex vid köksfläkten eller uppe på köksskåpen. Det blir rent på ett litet kick!
  • Mitt rostfria ljusfat blir blankt och fint och fritt från stearinfläckar. Har inte lyckats komma i närheten av samma resultat med diskmedel eller putsmedel.

På promenad genom sta´n

Idag har jag haft en heldag på sta´n, med stumpan i vagnen och en god väm vid min sida. Ändå har jag bara shoppat fem fina stearinljus att piffa upp sovrummet med! I lugn och ro har jag istället ägnat mig åt att TITTA och FUNDERA. Sökt INSPIRATION och PLANERAT för julklappsinköp. Hur ofta har man som småbarnsförälder tid att ägna en hel lördag på att bara strosa runt? Inte ofta. Och med tanke på att det är alldeles för mycket månad kvar i slutet av pengarna, passade detta alldeles utmärkt idag.

När vi blev hungriga lunchade vi god mat (fast säkert inte så kalorisnål...) på en fullsatt restaurang där tiden säkert stått stilla de senaste 30 åren! I en småstad stänger butikerna
kl 14.00, så efter det styrde vi kosan mot parken och strandpromenaden, och sedan mot alla små gator och gränder. Känns som vi gick på promenad igenom hela sta´n, gata upp och gata ner, utforskade närmiljön, och bara VAR en stund. Det började regna, men vi brydde oss inte så mycket. Tänk att en dag utan MÅSTEN kan göra så mycket för välbefinnandet! Jag känner mig faktiskt lite re-kreerad (kan man säga så???) och avslappnad. Tack för sällskapet, Mulle Meck!!!

fredag 17 oktober 2008

Med hjärtan i fokus

Är just nu väldigt förtjust i hjärtan i inredningen, och de finns lite överallt hemma hos mig. Gillar dem nog så mycket för att det är kärlekens symbol! Här kommer några smakprov....

Det här hänger i mitt köksfönster


Gammaldags plåtaskar är jag barnsligt förtjust i!



Hjärtan på tråd



Kärlek....



Dotterns dopgåva



Sist men inte minst - min favorit! Jag har haft det här porslinshjärtat med "Gud som haver" sedan jag var riktigt liten, så det har stort affektionsvärde för mig. Nu hänger det i min dotters rum, och jag hoppas att det ska bli betydelsefullt även för henne så småningom.


För er som också gillar hjärtan: Fyra årstider - mitt liv på landet har en tävling/utlottning om hjärtformade bakformar från Rice.

Kura med KURA

Medan älgjakten pågick för fullt för grabbarna i huset, styrde jag kosan söderut för att dämpa den smygande IKEA-abstinensen som jag börjat känna av. Regnet öste ner, så det var ett perfekt shoppingväder. Vi hade en riktigt bra dag, men tyvärr försvann lite inspiration p g a allt renoveringsarbete som pågick. Det fanns liksom inte så mycket att titta på. Detta hade dock med sig fördelen att det inte blev så dyrt när man kom till kassan. Dessutom har man kanske legitimt skäl att snart göra ett nytt besök för att kompletter upp med det man missade i röran:-) !!!

Jag fick i alla fall tag i det som stod överst på inköpslistan: MINNEN FACKLA, en barnlampa som ska sitta i myshörnan under sones nya säng KURA, även den från IKEA. Kommer att bli riktigt bra när jag fixat med lite draperier runt om och lite goá kuddar att luta sig emot. Där kan han sen sitta och kura med kompisarna, eller bara ligga och läsa för sig själv!

torsdag 16 oktober 2008

Jakten är över - bytet är fällt

På begäran från sonen, som jag nu givit smeknamnet "min lille jägare", har jag lovat att visa dessa bilder från årets älgjakt. Själv har jag inte varit närvarande, men grabben var med igår när de flådde och hängde upp de tre älgarna som fällts. Helt oberörd följde han det hela med liv och lust, och har idag ingående berättat ALLT som hände i "slakteboa" (uttalad på bred dalslandsdialekt).

Paus mellan dreven



Kanske är det bra att få se allt detta redan som liten, så att det blir en naturlig del av livet. Så var det ju förr i tiden. Då levde man ju närmare naturen och fick tidigt lära sig allt som behövdes för att överleva. Även döden var något som hörde till livet, och det var heller inget som gömdes undan för barnen som det görs idag.

onsdag 15 oktober 2008

Är män från Mars och kvinnor från Venus???

Fick en rolig bok om skillnader mellan män och kvinnor av min bror i julklapp. Boken heter: "Varför män bara kan göra en sak i taget och kvinnor aldrig slutar prata" (Allan & Barbara Pease). Här kommer ett utdrag:

Hur man bär sig åt för att ständigt tillfredsställa en kvinna:
Krama, berömma, klema bort, värdesätta, akta, massera, laga saker, känna med, sjunga för, ge komplimanger, stödja, föda, blidka, fresta, ge efter för, lugna ned, stimulera, klappa, trösta, gosa med, bluda för löshullet, hålla om,hetsa upp, dämpa, skydda, ringa till, vara förutseende mot, pussa, vara nära, förlåta, förse med tillbehör, underhålla, charmera, bära för, lyda, fascinera, se till, lita på, försvara, klä, skryta om, helgonförklara, bekräfta, skämma bort, slå armarna om, dö för, drömma om, reta, tillfredsställa, trycka sig intill, vara efterlåten mot, sätta på piedestal, avguda.

Hur man bär sig åt för att ständigt tillfredsställa en man:
Kom naken.

tisdag 14 oktober 2008

Rapport från sjukstugan

Sitter och njuter av att regnet dragit förbi och att solen ler mot oss igen. Ser ut att bli en underbar höstdag. Funderar på om man vågar ta ut lillasyster på promenad i vagnen trots att hon fortfarande har lite feber? Borde väl inte vara så farligt om man bäddar ner henne ordentligt - frisk luft är ju bara hälsosamt! Hon är mycket piggare idag. Vaknade 06.52 i morse av att hon sprang (!) fram och tillbaka i sin spjälsäng, ropandes "PANG" och slog ihop händerna. Hon var på FLUGJAKT (storebror har lärt henne hur man smäller små flugor), och gick in för det med liv och lust. Pappa skulle varit stolt över att se att det finns små antydningar till jaktinstinkter även i henne....

Virus och baciller, del 2

Vaknade i morse och insåg att dottern var febrig och hängig. Jag som precis börjat tro på att hon inte hade blivit smittad av storebror. Än så länge är hon hyfsat pigg mellan varven, men sov middag i flera timmar idag. Hon som nästa aldrig sover middag ordentligt längre.
Får väl se om det här kommer att bli en hel följetong eller om detta kan få vara avslutande kapitel. Man går ju så smått och bara "väntar" på att själv bli sjuk (not). Jag är nog en så'n där riktig hypokondriker som känner efter alldeles för mycket, och som tar till åtgärder direkt! Jag har nu satt in det tunga artelleriet och chockar kroppen med stora doser VITLÖK och C-VITAMIN. Nära och kära runt mig ler lite skeptiskt, men mina små husmorsknep brukar ofta fungera. Om det beror på att jag tror så starkt på dem, eller att de faktiskt fungerar spelar ju mindre roll. Kan man hålla sig frisk (eller mindre sjuk) är det värt all möda!!!!!

måndag 13 oktober 2008

Konsten att fånga dagen

Carpe Diem säger alla, även jag. Men lever jag som jag lär? Nej, det gör jag inte! Jag stressar runt som en liten iller hemma mellan barnen, spisen, tvätten och alla andra måsten i den gråa vardagen. Och vad tänker jag? Jo; till helgen då ska jag.... eller till semestern då.....Vad är det man ska göra då? Njuta för hela veckan, månaden eller året? ALLA vet att det inte funkar. Men hur ska man då lyckas lära sig konsten att fånga dagen, "to make each day count" som Jack säger i filmen "Titanic"?Finns det handböcker i ämnet? Någon som vill ställa upp som coach?

Tankar i natten

Borde ha gått och lagt mig för länge sedan, det här kommer jag att ångra imorgon när ungarna studsar upp klarvakna klockan 06.00. Men det är bara så underbart att sitta uppe och läsa, blogga eller nå´t i total TYSTNAD. Hur ofta kan man höra tystnaden egentligen? Det är skönt att kunna låta tankarna löpa fritt i hjärnan utan avbrott, att liksom få tänka klart varje tanke. Min lille prins ställer så mycket frågor om livet och jorden just nu, och jag vet inte alltid vad jag ska svara. Hur skapades jorden? Kan himlen ramla ner? Hur högt upp ligger himlen? Får man leka i himlen? Hur kommer man till himlen? Vem är Gud och varför bestämmer han? Var bor Gud egentligen? Varför finns inte dinosaurierna längre? Kan det bli jordbävning här i Sverige? Vulkanutbrott? Kan man bogsera jorden? Varför ramlar inte vattnet av jorden när den är rund? Det är svårt för en femåring att förstå att vi vuxna inte alltid har svar/bra svar på alla frågor. Vi förväntas ju veta allt. Jag efterlyser en gedigen handbok/faktabok/förklaringsbok för föräldrar med nyfikna barn!

Man har ju själv sina funderingar om livets mening. För mig är det väldigt viktigat att få prata och diskutera på djupet ibland, inte bara prata ytligt om "väder och vind". Det är dock inte alltid så lätt att få till sådana konversationer, de är för många ofta lite obehagliga. Att behöva gå in i sig själv och vända ut och in på sig kan vara fantastiskt lärorikt men också skrämmande. Vem är man egentligen bakom fasaden? Vem vill man egentligen vara? Och varför? Jag är så tacksam att jag har en mycket god vän som jag känner att jag kan prata om ALLT med. Tusen TACK "Mulle Meck" för att du orkar med mig och mina frågor (om du nu gör det...). Vi är ju så olika du och jag, men det är nog just det som berikar vår vänskap.

Skogens Konung

Ja, så var det återigen dags för årets största höjdpunkt - ÄLGJAKTEN. Nu är det INTE årets höjdpunkt för mig, utan för min sambo. Den här veckan är helig! Det enda som skulle hindra honom från att delta var sina barns födelse, fick jag veta idag. I morgon drar tusentals jägare ut i skog och mark för att uppleva naturen tillsammans, känna spänning och förväntan och naturligtvis förhoppningen om att få skjuta skogens Konung. Om man sedan lyckats fälla en tjur med stiliga horn är lyckan gjord. Jag vet, för i mitt trapphus hänger troféer som sambon är mäkta stolt över. Jag är inte lika förtjust över att ha likdelar på väggen, men jag har fått ge vika på denna punkt. Jag som inte är uppväxt i en familj där jakt har förekommit har svårt att förstå tjusningen och glädjen med det hela. Det är inte en naturlig del av livet för mig. Men visst medger jag att det är himla bra att få prima älgkött i frysen, bara jag slipper veta hur det hamnar där.....

söndag 12 oktober 2008

Virus och baciller

Jaha, då var det dax igen. Med dagis följer alltid virus och baciller i släptåg. Personalen på sonens förskola ringde i torsdags och berättade att han hade ont i huvudet och kändes varm. Jag kastade på mig och stumpan kläder och skyndade iväg för att hämta honom. Hann inte mer än stanna hemma på parkeringen förrän han utbrister: mamma - jag måste kräkas!! Som väl var hann han ur bilen i alla fall, stackarn. Var rejält dålig hela fredagen, men i morse var han i mina ögon friskförklarad. Tidigt, tidigt kom han in till oss och hoppade upp i vår säng - för att prata. Han är ju ett pratsamt och frågvist litet barn i vanliga fall, och nu hade han en hel dags pratbehov uppdämt. Men efter ett par timmars pratstund hade det värsta väl avhandlats (trots att mamma och pappa nog mest svarade, mmmm och hmm). Sedan har det varit "fullt ös - medvetslös" som gällt. Jag har verkligen panisk förskräckelse för magsjuka, så jag klunkar i mig Coca Cola, som sägs ha en motverkamde effekt. Sambon tog en rejäl Whiskey istället. Vi får väl se hur vi klarar oss, men jag hoppas bara att lillan inte blir dålig.

Älskade barn

Tänk om man hade hälften av all den energi som bor i en liten barnkropp! Jag vet att jag är VÄLDIGT lyckligt lottad som har två barn som alltid sovit hela nätterna, t o m när de var nyfödda. Hur orkar alla ni som har barn som vill äta på nätterna och som vaknar klockan 5 på morgonen? Jag är nämligen helt dödstrött fast jag får sova. Sliten två-barnsmor stämmer mer än väl in på mig, och jag känner mig ibland som 63 istället för de 33 år som jag är. Är det så här det är att vara småbarnsförälder? Hur katten ska det gå att hålla allt flytande här hemma när jag börjar jobba igen?
Skulle behöva åka bort några dagar på SPA och bara vila upp mig. Kunna sova så länge jag vill, äta min mat i lugn och ro (hinner allt som oftast inte sitta mer än ett par sekunder i taget under måltiderna för att det är något som händer: utspilld mjölk, tappad sked, slut på mat, tallrik i golvet etc), gå promenader i min takt, träna, få helkroppsmassage och ansiktsbehandling. GUUUUD vad det vore underbart att få unna sig själv detta. Vila, njuta, hämta kraft och ork.
För jag vill verkligen orka med mina underbara ungar som jag älskar över allt annat!Jag vill orka med dotterns envishet och "kan själv". Jag vill orka med sonens 1 miljon frågor om dagen om livets små och stora ting. Jag vill orka med deras hyss och upptåg, och jag vill ha tid att njuta av underbara kramar och blöta barnpussar när man läser sagor.
Älskade barn, jag vill ger er allt som finns att ge (och då menar jag inte materiellt), så att ni kan gå ut i livet välrustade. Fyllda av kärlek och glädje, kunskap och drömmar, styrka och självkänsla. Jag vill ger er LYCKA och HARMONI.Jag vet egentligen inte hur jag ska åstadkomma allt detta, men jag vet att jag kommer att göra allt som jag någonsin kan för att uppfylla detta.
Måste nog gå och lägga mig nu för att hämta lite krafter inför morgondagen.
Godnatt.

lördag 11 oktober 2008

Nu blommar taket

Har ni sett så lustigt! Humlen har tagit fart nu på höstkanten och vuxit upp under altantaket och in mellan panelen!


Jag har aldrig tidigare haft lavendel i trädgården där vi bott, men i år har jag sätt två plantor. Har faktiskt aldrig sett på maken till tacksamma blommor - de har ju stått i blom i flera månader, trots att nätterna varit kalla och krupit under "nollan"!!!!

Även vår lilla rosenbuske har gjort en "come back" och har fått nya knoppar nu i oktober!

måndag 6 oktober 2008

Hösten visar sig från sin bästa sida


Jag och dottern har varit ute i stort sett hela dagen och bara njutit av solen, den friska klara luften och alla vackra färger på träden! Varje år blir jag liksom lite förvånad över att det faktisktkan vara så himla underbart även på hösten. Tänker mig annars att höst=regn och rusk.

Egentligen är det ju riktigt mysigt när kvällarna mörkar och man kan tända levande ljus och krypa upp i soffan med en kopp the när ungarna har somnat.

Och blir det för mycket mörker och ruskväder, kan man ju ändå glädjas åt att årets höjdpunkt - julen-kommer som en räddande ängel och lyser upp höstmörkret. Jag är barnsligt förtjust i julen och går in för den med liv och lust!
Hos Granne med Selma finns en utlottning med en finfin vinst- en julklappspåse - som jag mer än gärna vill vinna. Skynda er att vara med ni också!!!